söndag 12 mars 2017

Intäkter och sparande - Februari 2017


Intäkter och sparande utdelningsstugan februari 2017
Då var det dags att redovisa intäkterna och sparandet för februari här i stugan. Jag vill följa detta av några olika anledningar som jag går igenom här nedan. Denna månaden blir det lite extra inkomster eftersom jag bytt jobb. Min nya lön blir 30 000 SEK i månaden istället för tidigare 27 000 SEK. Känns riktigt kul och jag hoppas att de ökade inkomsterna skall generera ett större sparande framöver!


Första anledningen till att jag redovisar mina intäkter och sparande är för att jag vill visa att det faktiskt går att skapa sig en bättre ekonomisk situation utan att behöva tjäna jättemycket pengar. Jag själv har sedan bloggen startade tjänat 25-27 000 brutto i månaden, vilket ligger i linje med den genomsnittliga lönen i Sverige. Nu har jag som sagt precis bytt jobb och kommer att tjäna 30 000 SEK i bruttolön och lämnar därmed snittlönen, men i nettokronor kommer det inte betyda jättemånga hundralappar. Är man bara beredd att göra vissa typer av uppoffringar så går det att åstadkomma ett ekonomisk oberoende inom en inte alltför avlägsen framtid. När väl snöbollen är i rullning så kommer det gå otroligt snabbt framåt. Förra året i februari så skrev jag följande inlägg "varför jag är utdelningsinvesterare" och där förklarar jag varför jag tycker att det är det bästa sättet för att en dag bli ekonomiskt oberoende. Jag tycker det inlägget är minst lika läsvärt då som nu.


Den andra anledningen till att jag presenterar de här inläggen är för att jag vill göra detta i realtid, dels så att jag själv kan jämföra mina resultat och framsteg, men också för att andra skall kunna följa min resa. I dessa rapporter kommer jag inte gå in på djupet i vilka mina utgiftsposter för månaden har varit. Jag tycker inte att det är ointressant, men jag har valt att fokusera på intäkterna och sparandegrad istället och eventuellt kommentera nedan om det varit något utgift under föregående månad som påverkat mer än normalt. Mellanskillnaden mellan mina inkomster och det jag sparat är naturligtvis mina utgifter för månaden. 

För februari kan jag presentera nedan siffror:



Nettoinkomster Februari 2017:
Lönearbete:29 508
Utdelningar:501,74
Apple (AAPL)202,28 SEK
Starbucks Corp. (SBUX74,26 SEK
Carterpillar Inc. (CAT)76,16 SEK
Realty Income Corp. (O)46,75 SEK
Northwest Healthcare. (NWH.UN)40,86 SEK
Boston Pizza Royalties. (BPF.UN)61,43 SEK
Bloggintäkter:839,4
Google Adsense274,96
Affliliatelänkar240
Övrig reklam342,44
Totala inkomster30 849,14
Överföring till aktiekonto inkl utd.14 501,74
Sparkvot47,00%



Jag uppnådde alltså en sparkvot på 47,00% i februari vilket såklart var en lite av en besvikelse då mitt mål för helåret är att uppnå en genomsnittlig sparkvot på 50%. Förra året i februari kunde jag presentera en sparkvot på hela 38,1%. Årets sparkvot är i alla fall en ökning mot förra årets resultat på hela 8,9 procentenheter.


Inkomster


Det blev nytt rekord för mina totalainkomster för en och samma månad i februari, 30 849,14 SEK! Självklart var det bytet av arbetsplats som gjorde nettolönen så hög. Jag fick en hel lön av min gamla arbetsplats och nästan en halv av min nya vilket såklart gav posten lönearbete en rejäl skjuts! Jag inväntar fortfarande semesterersättningen från min gamla arbetsplats så även någon månad framöver kommer ge mig lite extra kulor till utdelningsmaskinen.

I februari inkasserade jag 501,74 SEK i utdelningar. Februari lär blir årets sämsta utdelningsmånad i kronor räknat, men jag är fortfarande riktigt nöjd med resultatet. Om någon hade sagt till mig för 3 år sedan att jag kunde få en femhundring extra en månad utan att behöva jobba något extra så hade jag trott att de skämtade. Det känns riktigt bra att det frö jag planterat nu växer av sig själv och att jag, för varje år som går, kommer att inkasserar en större summa pengar året efter, även om jag inte investerar något nytt kapital. 

Bloggintäkterna steg någon jämfört med januaris intäktsrapport vilket kändes skönt. Sidvisningarna fortsätter att ligga en bit över 50 000 och det känns som att det är kring denna nivå av sidvisningar som jag kommer befinna mig ett tag framöver. Jag har ett mål att inkassera totalt 12 000 SEK i bloggintäkter för helåret så månadens resultat ligger något under vad jag behöver för att kunna klara det långsiktiga målet.



Utgifter


Februaris utgifter har varit lite högre än vanligt vilket vi kan se på sparkvoten för månaden. Trots markant högre intäkter så klarade jag inte av att höja sparkvoten över 50%. Dels så har jag haft en större engångskostnad och också lagt undan någon extra tusenlapp till en framtida resa, men det krävs fortfarande lite skärpning om jag skall kunna klara årets mål!


Summering


Målet för 2017 är att ha en sparkvot över 50%. Februari blev en okej månad, men med tanke på att januari var riktigt usel så ligger jag en bra bit från målet nu. Efter årets två första månader så har jag en genomsnittlig sparkvot på 39,83%

Ytterligare ett mål för helåret är som sagt att inkassera 12 000 SEK i bloggintäkter (netto). Även här har året börjat tufft och summerar vi januaris bloggintäkter med februaris så kommer vi upp i en totalsumma på 1525,55 SEK. Efter två av tolv månader uppfyller jag 12,7% av målet.

Nu gäller det verkligen att steppa upp sparandet och kolumnen bloggintäkter om jag inte skall misslyckas med alla mina mål för året!

Hur gick ert sparande i februari?


Må väl och ha en härlig lördag!


Stöd bloggen genom att dela detta:



Photo Credit: pixabay

*Innehåller affiliatelänkar

18 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Tack att du dela din resa till frihet med andra ,mvh Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jhms Jhms,

      Tack för din kommentar och de vänliga orden!

      Må väl!

      Radera
  3. Intressant och bra blogg. Är själv inne på utdelningsspåret men tänkte kika med dig hur du ser på några saker.
    Angående KF så är det ju schablonbeskattat, har för mig att avanza drar skatt några ggr per år, men kan ha fel där.
    För att få en portfölj som delar ut tillräckligt för att man ska kunna leva på utdelningen så krävs att portföljen då är värd en hel del. Finns det inte risk att man i slutänden blir tvungen att sälja av innehav för att möta skatten? Tex 5millar bör ju bli 25-30k i skatt.. det är ju en normallön. Kanske är jag som tänker konstigt och förklarar konstigt men vore intressant att höra din tanke kring det.

    För att krångla ännu mer så har jag funderat lite över hur man ska förvalta sin utdelning. Säg att man har en fin portfölj där man inte var tänkt att ta in nya bolag och man får utdelning varje månad (en bra värld!), vore det då inte smart att investera tex februaris utdelningar i bolagen som delar ut i mars/april? Mars utdelningar i bolag som delar ut i april/maj? O.s.v. För att få pengarna i rullning ännu snabbare?
    Vill gärna höra ditt tänk där också. :)
    Du har inspirerat mig med din blogg som jag anser är en av de mest välgjorda och roligast att läsa i ämnet. Har själv haft tankarna att börja blogga så att man 'sätter press' på sig själv genom att öppet berätta om målen. Man vill ju inte stå med skämskudden..
    Men anser samtidigt att det kanske finns för många liknande bloggar så det är kanske överflödigt.
    Sry för långt inlägg.
    Lycka till framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      För det första tack för din kommentar och de vänliga orden.

      Vad gäller din första fråga så tänker du ganska rätt vad gäller schablonbeskattningen. Summan dras från din kapitalförsäkring 4 ggr per år och totalt för 2017 blir den totala skatten 0,375%. För ditt exempel på 5 miljoner så blir skatten alltså totalt 18 750 SEK och det blir såklart en kostnad som utdelningarna måste täcka om man tänker leva på kapitalet. Beräknat på 4% direktavkastning skulle 5 miljoner generera 200 000 SEK i utdelning och då får man själv avgöra om man klarar av att leva på det - schablonsskatt och sina övriga kostnader.

      Vad gäller din andra fundering såkallad "utdelningssurfning" så hade det gett dig ett starkt kassaflöde precis som du skriver, men med tanke på att aktiekursen hela tiden minskar lika mycket som utdelningen man inkasserar så blir det lite av en tankevurpa. Personligen så fokuserar jag ingenting på vilket tillfälle ett bolag delar ut, utan det är kvaliteten i bolaget som avgör och jag vill äga alla mina aktier på mycket lång sikt.

      Åter igen tack för de vänliga orden och det är väldigt kul att få höra att det man skriver inspirerar. Det är det bästa betyg man kan få som skribent! Ovan är mina tankar kring det du hade funderingar kring, men jag har ingen ekonomiskt utbildning och har inte hållit på med utdelningsinvestering så värst lång tid. Därför skulle jag rekommendera dig att själv läsa på och bilda din egen strategi innan du väljer att investera.

      Det finns alltid plats för fler bloggar tror jag. De bästa kommer att överleva och de övriga kommer antagligen försvinna av sig själv.

      Må väl och lycka till framöver!

      Radera
  4. Hej,
    2 år har jag befunnit mig på "börsen" nu. Strax efter det att jag klev på tåget inträffade alltså 27/4 2015.
    Ett tag nu har jag funderat över framtida strategi. Utdelningsaktier har fångat mitt intresse, idag har jag ett ISK
    med 40st svenska utdelningsaktier + råvarufond + guldfond. Samt en KF med 40st (nordiska utdelningsaktier +
    USA utdelningsaristokrater + ETFer). Därutöver ett ISK med 10st blandade fonder. Totalt värde 2 miljoner, ungefär med
    50/50 fördelning avseende aktier/fonder.

    Avsikt (som alla andra ungefär) att kunna gå i pension inom några år. Nybliven 50-åring, extremt låga levnadsomkostnader.

    När jag analyserar utveckling för allt detta över 2 år slås jag av att fonderna överpresterar aktieportföljen ordentligt.
    Tex Swedbank Robur Ny Teknik är upp ca 88% på 2 år, Spiltan Aktiefond Investmentbolag +24%, globala indexfonder +20% ungefär.

    Min svenska aktieportfölj +15% (iofs på endast 1år 4månader). Acando bästa innehav med +136%, vikt dock "bara" 1/50 ca.

    Jag säger inte att +15% är dåligt. Men +88% är f-n så mycket bättre. Jag skulle aldrig våga sätta 200kKr i Acando, däremot
    skulle jag kunna tänka mig att göra det i Swedbank Robur Ny Teknik.

    Varför väljer du som utdelningsinvesterare just denna strategi framför fonder ?? Är det för att känna att du "gör det själv"
    för att ekonomiska frågor och investeringar roar dig ??Du kan väl lika väl investera i fonder och sälja av några 5-6% årligen och leva på detta ??

    Observera att detta inte är något påhopp. Isåfall lika mycket ett påhopp på mig själv, då jag valt en blandad strategi.
    Inte en medveten blandad strategi heller, utan "det bara blev så". Nu däremot funderar jag över framtida strategi från andra halvan av 2017.

    Jag lånar ett partiellt citat "....the purpose of investing isn´t to reduce boredom. It is to increase wealth".
    Individuellt såklart, men något jag funderat en del över.

    MVH/Valet & Kvalet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Valet och Kvalet,

      Tack för din kommentar och intressanta fundering. Härligt att höra att du har planer att lägga skorna på hyllan inom kort. Jag är avundsjuk, men vet att det kommer gå vägen även för mig om jag håller mig disciplinerad till min strategi.

      Det korta svaret blir att jag tror att jag kommer få en bättre totalavkastning på detta sättet. Självklart kommer det finnas flera fonder som överpresterar min avkastning, men det kommer också finnas flera som underpresterar min avkastningen. Väljer man att investera i fonder så blir det helt plötsligt ett val vilka fonder man skall välja precis som med aktierna. I fonder får man dessutom en hel del bolag som man kanske inte hade valt själv. Med aktier kan du plocka "russinen ur kakan".

      Jag tycker, som du säkert redan förstår, att aktier är väldigt roligt och det är mitt största intresse, men jag investerar inte på grund av tristess. Att köpa aktier 1 gång per månad tycker jag är ganska disciplinerat. Hade jag velat ha mer aktion skulle man köpt och sålt betydligt oftare.

      Dessutom tycker jag det känns mentalt bättre att inte behöva "nalla av kapitalet" den dagen jag går i pension. Att kunna låta aktieportföljen vara intakt och varje år se utdelningen växa känns tryggare enligt mig än att sälja av 5-6% av portföljens värde varje år.

      Jag tycker jag förklarar ganska bra i inlägget jag tipsar om i början av detta blogginlägget "varför är jag utdelningsinvesterare" om varför jag valt denna strategi.

      Jag tolkade det inte som något påhopp utan det är bra att reflektera över sin strategi då och då. Det är trots allt så vi utvecklas, att ständigt ifrågasätta det vi håller på med.

      Må väl och stort lycka till framöver!

      Radera
  5. Grattis till löneförhöjning med nya jobbet! Min löneförhöjning kommer först på nästa löneutbetalning.

    Tycker att den största förtjänsten är att spara mycket regelbundet. Utdelningar och ränta-på-ränta blir en fin bonus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Utlandsutdelaren!

      Tack för kommentaren och de vänliga orden.

      Tack och grattis själv till din löneförhöjning! Håller med dig om att det är regelbundenheten som avgör och ränta-på-ränta effekten börjar verkligen kännas av nu.

      Må väl och lycka till!

      Radera
  6. Grattis till nya jobbet! Hoppas det underlättar för dig och nå ditt mål.
    Hur ser du på ISK kontra KF, skrev i December att jag starta lite med utdelningsaktier ca 20% sparkvot , dock endast svenska änsålänge och de har jag på ISK, ska ja fortsätta med utländska på samma eller ha 2 separata konton ? Eller försöka sälja av å köra hela kontot på KF?

    Lycka till i Mars och ha det så bra !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jimmy!

      Tack för din kommentar och för att du delar med dig!

      Om jag hade varit du så hade jag antingen haft två konton en ISK och en KF eller alternativt allting på en KF.

      Må väl och stort lycka till framöver!

      Radera
  7. Hej
    Grattis till nytt jobb!

    Ang utdelnings-surfing så är det väl inte så dumt iom att man ändå investerar regelbundet och kursen är inte så intressant i längden om jag investerar för utdelning.

    Annars kan man ju ha som regel att surfa 1 år med släp, dvs köp efter x-datum för att på så sätt köpa till "bästa" kurs just då (bortsett från börsklimatet).

    Vad säger du om det tänket. Jag har själv varit inne på surfa men kör ej med det men tanken har ju funnits.
    Har en del måmadsutdelare och kvartalsutdelare så kurserna där ändras ej så mycket vid utdelningar då.

    Mvh
    PT-Rille

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pt-rille!

      Tack för din kommentar och fråga.

      Jag är absolut ingen expert på denna område, men jag tror att det är lite hugget som stucket. Genom att surfa så får du ett bättre kassaflöde, men förlorar samtidigt kursmässigt. I slutändan så borde det betyda att du har lika många kronor på kontot oavsett om du köpt innan eller efter utdelningen. I alla fall om vi antar att kursen minskar lika mycket som utdelningen.

      Det kan absolut vara något jag missat med ovan resonemang.

      Må väl och lycka till!

      Radera
    2. Var lite så jag tänkte nämligen.
      Med månatliga köp så är ju vi som investerar för utdelning inte så intresserade primärt av dagens kurs.
      Kursen stiger ju oftast en kort tid efter utdelning till vad det var innan också.

      Det kan ju vara ett smart sätt att köpa flödet av utdelningar på kort sikt, men kanske ej att använda hela tiden.

      Ska kika vidare på detta.
      Jag tror dock att köra surfing hela tiden kan straffa sig lite då du kanske alltid köper till något för hög kurs och inte det som är mest köpvärt just nu. Ta det i beaktande jämfört med "en vända utdelning" extra vid köpet...
      Vad lönar sig i längden?

      Radera
  8. När du räknar ihop dina inkomster ser jag att du räknar din löneinkomst före skatt när du räknar sparkvoten. Är det brukligt att göra det? Som jag ser det borde det vara disponibel inkomst sparkvoten utgår från. Men jag kan ha missat något :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Alasevt,

      Tack för din kommentar.

      Alla inkomster jag redovisar ovan är netto, så också lönen. Anledningen till att nettolönen är så hög denna månaden är på grund av jobbytet som jag beskriver ovan.

      Må väl och lycka till!

      Radera
  9. Tja!

    Ser att du använder dig utav Avanza och med tanke på antalet amerikanska bolag som du äger hur tänker du kring källskatten? Man får ju "bara" 91 % tillbaka.

    /V

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det stämmer. Avanza gick faktiskt ut idag och sa att de tänker se över hur de gör med källskatten i framtiden. Sker ingen förändring så kan jag absolut överväga att flytta över mitt sparande till Nordnet eller annan bank där man får tillbaka hela källskatten.

      Må väl!

      Radera